Густина є дуже важливою характеристикою речовини в усіх агрегатних станах – твердому, рідкому та газоподібному. В даній статті йде мова про густину газів та рідин. Стаття починається з означення густини, а саме істинної густини. Так як густина зразка залежить від температури, точне вимірювання густини потребує точного вимірювання і контролю температури, тому в статті обговорюються теми температурної залежності густини і аномалії поведінки води при 4 0С. Оскільки густина як важлива фізична величина використовується в багатьох галузях, вона має багато різних одиниць вимірювання та похідних величин (удавана густина, питома вага, удавана питома вага). Після короткого історичного екскурсу в історію вимірювання густини, в статті детально розповідається про всі основні методи і прилади, за допомогою яких вимірюється густина: гідрометри, пікнометри та метод гідростатичного зважування. Особлива увага приділяється електронним густиномірам (осцилюючі густиноміри з U-трубкою): їх будові, принципу роботи, налаштуванню та основним принципам вимірювання.
Переглянути застосування