Мутність – це зменшення прозорості речовини, спричинене наявністю нерозчинних речовин. Дана характеристика середовища не є чітко визначеною фізичною величиною, проте посилається на чітко визначений стандарт. До прикладу, у галузі пивоваріння мутність вимірюють у одиницях ЕВС (англ. European Brewery Convention). Вимірювання мутності можна проводити різними методами: від старовинного найпримітивнішого (коли шкалу з буквами різних розмірів ставили за кювету зі зразком, й найменша буква, яку ще можна було прочитати, і була мірою мутності досліджуваної речовини) до сучасних, більш точних методів, наприклад, за допомогою розсіяння світла. Турбидиметр аналізує світло, яке розсіялося під кутами 90o (для виявлення наявності маленьких частинок), 25o (для виявлення великих частинок) та 0o(для компенсації кольору зразка). Аналіз мутності дає інформацію про ефективність проведення фільтрацій, а також застосовується для визначення якості продукції у різних галузях промисловості.
Переглянути застосування