ru-RUuk-UAen-GB

Вплив частинок на реологічні властивості суспензії

Додавання в рідину дисперсної фази (частинок у нм – мкм діапазоні розмірів), може сильно змінити фізичні властивості цієї рідини, а саме колір, густину, в’язкість або навіть в’язко-пружну поведінку (ньютонівську, псевдопластичну, дилатантну). Такі суміші частинок (дисперсної фази) з розчинником (дисперсійним середовищем) називають суспензією. Інформація про фізичні властивості і поведінку суспензій може бути дуже корисною в процесі виробництва та контролю якості виробленої продукції. Саме тому ця стаття розповідає про такі поняття як: концентрація частинок (вміст дисперсної фази); тип просторового пакування (кубічний, об’ємноцентровано кубічний, гексагонально щільноупакований, гранецентровано кубічний) та його щільність; розмір частинок та розподіл частинок за розміром; форма частинок (сферична, еліптична, неоднорідна); поверхневий заряд частинок (дзета-потенціал). Ця науково-освітня стаття також ознайомлює читача з фізичними явищами та процесами, які відбуваються в суспензіях, такими як зміна в’язкості, яка виникає через додавання частинок в рідину, в статті надано рівняння,за якими ця зміна описується; показані прояви псевдопластичної та дилатантної поведінки суміші в залежності від розміру та форми частинок; вплив поверхневого заряду частинок (дзета-потенціалу) на зміну в’язкості та загальну поведінку суспензії. Величини, за допомогою яких описується реологічна поведінка суспензії, а саме розподіл частинок за розміром, дзета-потенціал та дисперсна фаза, добре вимірювати, використовуючи оптичні методи дослідження: динамічне розсіювання світла, лазерну дифракцію, фотографії з високою роздільною здатністю та електрофоретичне розсіювання світла. В статті надано короткий огляд цих методів. В кінці статті після підсумків читач знайде контакти нашої компанії.
Переглянути застосування
Повя'зані продукти: